Kaliňák: Slovenskí a českí hasiči by mali spolupracovať intenzívnejšie

30.10.2012 Trenčín

Trenčín 30. októbra (TASR) – Spolupráca medzi hasičskými a záchrannými zbormi Slovenskej a Českej republiky by mala byť omnoho intenzívnejšia a nemali by sme čakať na to, kedy hasičom na jednej či druhej strane dochádzajú sily. Po pondelkovom (29.10.) rokovaní slovenskej a českej vlády to povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

„Ukázalo sa to aj pri poslednom veľkom požiari pri obci Bzenec, kde slovenskí hasiči po štyroch dňoch striedali vyčerpaných českých hasičov. Česká republika v tom čase sťahovala už hasičov zo záloh z Plzne a iných odľahlejších krajov. Potenciál, ktorý máme, treba využiť najmä v prihraničných oblastiach,“ zdôraznil Kaliňák.

Doplnil, že by malo dôjsť k akémusi prekrytiu najmä ťažkej a na údržbu a prevádzku finančne náročnej techniky. „Nemusí mať každý všetko, mohlo by sa špecifikovať, akú techniku bude ktorá krajina mať. Nešťastia nebývajú v oboch krajinách naraz a koordinovanou spoluprácou by mohli česká aj slovenská strana ušetriť nemalé finančné prostriedky,“ povedal Kaliňák s tým, že dôraz treba klásť aj na podporu dobrovoľných hasičských zborov, ktoré sú niekoľkonásobne lacnejšie ako profesionálne tímy.

Minister pripomenul, že slovenská a česká strana vedia spolupracovať efektívnejšie pri nákupe ťažkej techniky a koordinovať jej využitie. Podporu a spoluprácu očakáva od prezidentov oboch hasičských zborov. “Nie je potrebné, aby k dennej spolupráci a zásahom dochádzalo na základe nejakej medzištátnej zmluvy, ale aby to bola väčšia automatika,“ uzavrel minister vnútra.
 

Vyberte región